Uyku bozuklukları bilindiği üzere günümüz hastalıklarının başında gelmektedir. Hayatın yoğunluğuna ayak uydurmak neredeyse zor gibidir. Ağır iş şartları, havaların ısınması veya psikolojik nedenlere bağlı olarak yaşanan gelişmeler karşısında bedenin halsiz olması daha da beynin yorgunluğa dayanamaması, gözlerin teknolojik aletler karşısında aşırı derece hassas olması gibi durumlar uyku problemlerine zemin hazırlamaktadır. Peki, hayatın her geçen gün artan bu temposuna karşılık uykusuz kalmanın zararları nelerdir? Bunları açıklamakta da yarar vardır.
Uykusuz kalma durumunda kişinin kan şekeri düşer. Alzheimer hastalığı kendini göstermeye başlar. Göz kaslarının yeteri kadar iyi çalışmaması durumunda göz hastalıkları (Astigmat) ortaya çıkar. Hastalıklara karşı bağışıklık sistemi zayıflar. Beslenme dengesi bozulur, kişi zayıflamaya başlar. Stres ve sinirlilik durumları baş gösterir.
Uykusuz kalmanın sonucunda ortaya son derece ciddi hastalıklar ortaya çıkar ki bunların başında gelen İnsomnia (Uyuyamama Hastalığı), Uyku Apnesi, Narkolepsi, Huzursuz Bacak Sendromu, Sirkadiyen Ritim Bozuklukları, Horlama gibi sebepler uykusuzluğun sebepleri olarak gösterilebilir. Bu sebeplerin tedavisi elbette ki mümkündür.
Kişinin psikolojik durumlarına bağlı olarak da tedavi süreleri ya kısa sürmekte ya da duruma göre uzun sürebilmektedir. Kişinin yaşlılık, gebelik, yaşam stili, depresyonist özelliğine göre değişkenlik göstermektedir.
İlaçla tedaviye alınma dozu ayarlanmayla alakalı bir durumdur. İlaçla tedavi edilebileceği gibi kişinin uyuyacağı ortamında son derece elverişli olması gerekmektedir. Yatağının konforlu olması, rahat bir uyku düzeni için elbette ki önemlidir.
Unutmamak gerekir ki uyku en az beslenmek kadar önemli bir durumdur. İnsanların sinir siteminde zamanla biriken toksitlerin vücuttan atılması durumu uykuyu gidermekle de mümkündür. Bu esnada kişi uykuda iken kalp ritimleri azalır ve solunum sayısı azalır. Vücut ile beraber sinir sistemi istirahat halindedir. Ve teknolojinin kölesi haline gelmemek de uyku bozukluklarını azaltıcı etkiler gösterecektir.
Hakkında bir yorum “Uyku Bozuklukları”
15 Ocak 2024 saat 13:57
Emeğine yüreğine kalemine sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş başarılarının devamını diliyorum