Türkiye, genç nüfusunun fazlalığı ve spora meraklı olmasıyla nam salmış ülkelerden biridir. Ülkemizde spor ve sporla alakalı her konunun hem takip edilmesi hem de yorumlanması çok hoşumuza gitmektedir. Bu nedenle de spor yazarları, gazete ve internet siteleri vasıtasıyla en çok okunan ve takip edilen yazarlar arasında yer almaktadır. Gençler de spor yazarlığını en kolay kazanç kapılarından biri olarak gördüklerinden dolayı, eli kalem tutan ve spora meraklı herkesin bu işi yapabileceğine inanırlar.
Biraz ilgi ve birkaç sportif bilgiyle spor yazarlığı yapılabileceği iddia edilse de, bu iş o kadar da kolay değildir. Öncelikle her meslek gibi spor yazarı olmak da adanmışlık ve profesyonellik gerektirmektedir. Bu işi gerçekten yapmak isteyenler, iş disiplinine sahip olmalı, işine gereken saygıyı göstermelidir. Her tür yazarlıkta olduğu gibi spor yazarları için de geçerli olan en temel kural akıcı bir yazım üslubuna sahip olmaktır.
Dil bilgisi kurallarına riayet etmek ve mantık hataları yapmamak da bir spor yazarı için önemli faktörlerdendir. Spor yazarlarının hem ülkemizdeki hem de dünya genelindeki spor olaylarını takip edebilmesi de bu işin olmazsa olmazlarındandır.
Ülkemizde sadece spor yazarı yetiştiren bir okul bulunmamaktadır. Bununla birlikte, İŞKUR verileri incelendiğinde, spor yazarlığının iş tanımının ve mezun olunması gerektiği okulların belirlendiği görülecektir. Bu bilgilere göre, spor yazarı olmak için en az lisans mezunu olunması gerekmektedir.
İnsanoğlu, eleştirmeyi seven yapısı nedeniyle, spor yazarlığının da en kolay mesleklerden biri olduğu yanılgısına düşmektedir. Oysa gerekli bilgi birikimine sahip olmayan, hayatına kitabı sokmamış ve gelişime kapalı kişilerin yapabileceği mesleklerin en sonlarında bulunan mesleklerden biri de spor yazarlığıdır.
Hakkında bir yorum “Spor Yazarı Nasıl Olunur?”
22 Ocak 2024 saat 20:58
Emeğine yüreğine kalemine sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş başarılarının devamını diliyorum