Sosyalleşmek, insanın kültürel ve psikolojik açıdan en temel gereksinimlerinden biridir. İki ve ikiden fazla insanın bulunduğu her ortamda sosyalleşme ihtiyaç haline gelmektedir. ABD’de yapılan yalnızlaştırma deneylerinin sonucunda (deneklerin iletişiminin engellenmesi) kişilerin psikolojik durumlarının zamana bağlı olarak ciddi ölçüde kötüye gittiği saptanmıştır. Sosyalleşmenin iki temel unsuru ortak bir dil ve yeterli bilgi birikimdir.
Doğadaki çoğu canlı gibi insan da doğası gereği sosyal bir varlıktır. Düşünebilme yetisine sahip olan insan, edindiği bilgileri, duygu ve düşüncelerini çeşitli kaynaklarla (sözlü sohbet, yazışma…) karşısındaki bireye ve bir sonraki nesle aktarma ihtiyacı duyar. Bunu yapabilmesi için sosyalleşmesi gerekmektedir. Sosyalleşme bu yüzden bir ihtiyaç, zorunluluktur.
Sohbet yazılı veya sözlü olarak gerçekleşebilir. Sosyalleşme ihtiyacını gidermek isteyen bir insan iletişim aracı olarak mutlaka sohbet kanalına ihtiyaç duyar. Dilsiz, sağır kimseler bile çizerek veya işaret dili kullanarak bir şeyleri karşısındaki bireye anlatmaya çalışır; bu da bir sohbet türüdür.
İnsanlığın gelişim evreleri incelendiğinde taş devrinden bu yana sohbet, sosyalleşmenin bir aracı olarak kullanılmıştır. Gelişime bağlı olarak çeşitli sohbet araçları (diller) ortaya çıkmıştır.
Günümüzde en aktif sosyalleşme çeşidi “sohbet” olarak görülmektedir. Bunun nedeni sohbet etmenin hızlı, kolay ve masrafsız olmasıdır. Sohbet edebilmek için gereken tek şey sohbet aracı olan ortak bir dil ve yeterli bilgi birikimidir.
2 yorum bulunmaktadır. “Sosyalleşmek İçin Sohbet Etmek”
9 Ocak 2024 saat 08:14
Harika bir icerik calismasi sohbet sosyallesmek icin en onemli araclardan biri. Basarilar diliyorum
9 Ocak 2024 saat 10:46
Emeğine yüreğine kalemine sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş başarılarının devamını diliyorum