Sivilceler, ergenlik çağında daha çok karşılaşılan bir sorundur. Strese bağlı olarak yetişkinlerde de ortaya çıkabilir.
İlaçların yan etkisi, vücudun dengesiz yağ üretmesi ve diğer kalıtsal nedenler sivilceye neden olabilir.
Ciltteki yağ oranının artması sonucu, fazla yağlar, ciltteki boşluklara dolmaya başlar. Kendine küçük bir boşluk bulan yağ kitleleri şişmeye başlar.
Bazen derinin altında gerçekleşen bu olay, derinin en üst kısmında da gerçekleşebilir. Bazı sivilcelerin kolay patlamasının nedeni, derinin üst yüzeyinde meydana gelmesidir.
Derinin altındaki sivilceler ise, hem acı verir hem de görüntüsüyle estetiği bozar. Siyah nokta oluşumunda, yağlı cilt özelliğine sahip kişilerin cilt bakımını ihmal etmesi etkilidir. Ciltteki gözeneklerin kir ve yağ ile dolmasıyla siyah noktalar meydana gelmektedir.
Sivilce lekeleri, estetik bakımdan kötü bir görünüş meydana getirmektedir. Sivilcelerin sürekli sıkılması, sivilce izi lekelerinin meydana gelmesinde birinci etkendir. İyileşmeyen sivilceler de zamanla leke meydana getirmektedir.
Sivilce sıkıldığı zaman içerisindeki yağ çıkar ardından ciltteki kan da çıkar.
Yağ kitlesinin boşaldığı boşluk kanla dolar ve kızarıklık meydana gelir ve sivilce izi bu şekilde meydana gelir. Ciltteki yağ kütlesinin sürekli sıkılması ile zamanla sivilcenin bulunduğu yer çukurlaşır. Bunun nedeni ise, sivilcenin iyileşmesine fırsat verilmeden sürekli sıkılmasıdır.
Sonuç olarak buradaki hücreler ölür ve çukur meydana gelir. Siyah nokta lekelerinin temizlenmesinde de sıkma yöntemi tercih edilmemelidir. Siyah noktaları yerinden çıkaran kremler etkili sonuç vermektedir. Cildin bozulmasında sıkma işlemleri etkilidir. Bu nedenle ilaç tedavisi tercih edilmelidir.
Hakkında bir yorum “Sivilce Nasıl Geçer?”
9 Mayıs 2024 saat 18:58
Emeğine yüreğine kalemine sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş başarılarının devamını diliyorum