Tüm dünya üzerinde yapılan araştırmalara göre teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte mobil cihazlara olan ilgi 2008 yılına göre yüzde 10 civarında arttı. Mobil cihazlara olan yoğun ilgiden dolayı pazarlayıcılar her geçen gün yeni özellik ekledikleri yeni cihazlar üretmektedir.
Hayatımızın hemen hemen her anında yanımızda olan mobil cihazlarımız ile sosyal medya platformlarında da dilediğimiz gibi kişisel sayfa oluşturulabilir, uzakta olan bir yakınımızla tıpkı yanı başımızdaymış gibi iletişim kurabiliriz.
Bunun dışında mobil cihazlarla istediğimiz bilgiye istediğimiz an ulaşabilir, oyunlar oynayarak fotoğraflar çekilebiliriz. Mobil cihazlara olan ilgi bilgisayar geliştiricilerinin her geçen gün yeni bir özellik yaratmasını sağlıyor. Dünyada sıkça kullanılan mobil cihazlar için olan “Responsive Design” denilen özellik kullanıcılara mobil cihazlarının ekran boyutuna uygun hale gelen sitelerde çok rahat bir şekilde gezme şansı sunuyor.
Mobil cihazlarda olan bu ve bunun gibi pek çok özellik yarar sağlıyor gibi gözükse de geri planda insanların vakitlerinin büyük bir kısmını aldıkları için zamanı verimsiz kullanmalarına yol açıyor.
Artık insanlar yüz yüze sohbet etmek yerine mobil cihazlarla iletişim kuruyor. Araştırmalar günün büyük bir bölümünü sanal ortamda kullanan insanların yalnızlaştığını ve iletişim duygularının azaldığını söylüyor.
Bu araştırmalardan çıkan sonuçlara göre, sosyal ağlar bizi narsist varlıklara dönüştürüyor. Narsist kişilik bozukluğu, kişilik kaygısı ve kişinin başkaları tarafından nasıl göründüğü aşırı önemsemesi olarak tanımlanıyor.
Narsist kişilik bozukluğuna ek olarak asosyallik psikolojide ”Sosyal olmayan insanların yapacağı davranışları sergileyen kişilere verilen isim” olarak adlandırılıyor. Sosyal medyada çok fazla zaman geçiren kişiler, gerçek çevrelerinden uzaklaşıp sanal bir gerçekte yaşıyorlar.
Asosyal insanların yaşadıkları stres araştırmacılara göre başka birçok hastalığın sebebi olabilir. Bu hastalıkları sinirsel, ruhsal hastalıklar, obezite, mide rahatsızlıkları, bağırsak sorunları olarak sayıyorlar. Bundan kurtulmak için sosyalleşmenin gerektiğini belirtiyorlar.
2 yorum bulunmaktadır. “Mobil Cihazlar Asosyal mi Yapıyor?”
12 Aralık 2023 saat 16:30
Emeginize saglik guzel bir paylasim olmus
13 Aralık 2023 saat 17:54
Emeğine yüreğine kalemine sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş