Kedinizi daha önce hiç hıçkırırken gördünüz mü? Peki kedilerde hıçkırık neden olur? sorusunun yanıtlarını biliyor musunuz? Bu yazımızda kedilerde hıçkırık nedenleri başta olmak üzere kedilerle yaşayan kişilerin bilmesi önem taşıyan konular hakkında bilgi bulabilirsiniz.
İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de hıçkırma gözlemlenebilir. Özellikle genç ve yavru kedilerin yetişkin kedilerden daha fazla hıçkırdıkları bilinmektedir. Hıçkırma sıklıkla nefes borusunun ağzı kapanırken diyaframın istemsiz kasılması sonucu meydana gelir ve normal şartlar altında kısa sürede sonlanır. Hıçkırık kedilerde tıpkı insanlarda olduğu gibi bir anda ortaya çıkabilir, yine de insanlardan farklı olarak kediler hıçkırırken belirgin sesler çıkarmayabilir. Kedilerde hıçkırık genellikle karın bölgesine dokunulduğunda hissedilen kasılmalarla belli olur. Bazı kedilerde hıçkırık zaman zaman beklenenden yani birkaç dakikadan uzun sürebilir ve normalin dışında çok sık görülen bir belirti hâline dönüşebilir. Bu gibi bir durumda veteriner hekimlerin görüşlerinin alınması doğru bir tercih olacaktır. Kedilerde hıçkırık ile birlikte kusma, öksürük ve nefes almada zorlanma gibi çeşitli şikâyetler gözlemleniyorsa veteriner hekimlere danışmak için zaman kaybedilmemesi önerilir.
Kedilerde hıçkırık nedenleri son derece çeşitli olabilir ve nedenler hıçkırığa karşı alınması gereken doğru tedbirlerin belirlenmesine yardımcı olabilir. Standart dışı bir hıçkırma sıklığı ve hıçkırma süresi veteriner hekim muayenelerini gerektirecektir.
Diyaframa çok yakın bir yerde frenik sinir bulunur. Hava yutulması bu siniri hareketlendirerek diyaframın istemsiz kasılmasına neden olabilir. Hızlı yemek yemek, kedilerin hava yutmasına yol açan başlıca etkenler arasında yer alır. Kedilerin hızlı yemek yemesinin de ardında birçok neden bulunabilir. Kimi zaman çok uzun süre aç kalma kimi zaman ise evdeki diğer canlılar ile girdikleri rekabet sonucu gündeme gelen hızlı yeme alışkanlığı hem öğün sayıları artırılıp miktarları azaltılarak hem de yavaş yemek yemeleri için tasarlanan mama ve su kapları kullanılarak minimum seviyeye indirilebilir.
Mama tanelerinin ya da yaş mamalarının yeterince çiğnenmeden yutulması, kedilerin ürettikleri salya miktarını azaltır ve midelerinin hızla dolmasına neden olur. Mamaların çiğnenmeden yutulması da hava yutulmasına ve hıçkırığa neden olabilir. Tüm beslenme bozuklukları gibi mamaların yeterince çiğnenmeden yutulması da kedilerde mide rahatsızlığına neden olabilir. Mamalarını yeterince çiğnemeyen kedilerin hangi büyüklükte mama tanelerini çiğnediğini keşfetmek önemlidir. Elbette bu noktada mama çiğnerken rahatsız olmalarına neden olabilen sağlık sorunlarının araştırılması da gerekecektir. Mamaların çiğnenmeden yutulması dişlerdeki ve/veya diş etindeki bir sorunun işareti olabilir. Kedinizi yemek yerken gözlemleyerek çiğneme sorunu olup olmadığını kolaylıkla fark edebilirsiniz.
Kediler kendilerini temizlerken tüy yutabilen canlılardır. Birçok kedi hayatının bir döneminde mide – bağırsak yolunda, sindirim sürecine zarar veren tüy yumağı sorunu ile karşılaşır. Tüy yumaklarını çıkarmak için kusan kedilerin boğazları tahriş olabilir ve bu durum sonucunda kedilerde hıçkırık meydana gelir.
Tüy yumağı oluşumu, nefes alıp verirken ya da yeme bozuklukları nedeniyle ortaya çıkabilen hıçkırığın bir diğer nedeni ise mırlamadır. Bazı durumlarda kedilerde hıçkırık mırlama ile tetiklenebilir. Mırlama esnasında kediler normalden daha fazla salya üretir ve salyalarla birlikte hava da yutulabilir.
Son olarak kedilerde bazı sağlık sorunları da hıçkırığa yol açabilir. Enflamasyon, gıda alerjileri ve bağırsak enfeksiyonları gaz oluşumunu tetikleyebilir. Bu durumda mide ve diyafram rahatsız olabilir ve hıçkırık görülebilir. İştah sorunları, dışkıda farklılaşma ve ağırlık değişimi gibi belirtiler gözlemleniyorsa veteriner hekimlerle iletişime geçilmesi tavsiye edilir.
Kedilerde hıçkırığın önlenmesi adına pratik yöntemlerin denenmesi mümkündür. Kedilerde hıçkırın sonlandırılması için öncelikle hıçkıran kedinin strese sokulmaması ve evham yapılmaması gerekir. Ona alan tanımak hıçkırığın sonlanması adına önemlidir. İnsanlarda hıçkırığı sonlandırdığı düşünülen davranışlar kedilerde işe yaramayacak ve bazı yöntemler strese girmelerine neden olacaktır. Normal şartlarda kedilerde hıçkırık kendiliğinden sona erer.
Kedilerde hıçkırığı önlemek için değerlendirilebilecek yöntemler hıçkırık nedenleri doğrultusunda değişebilir. Yine de bazı tedbirlerin genel anlamda geçerliliği bulunduğu ifade edilebilir.
Kedilerin her zaman temiz ve taze suya erişimlerinin bulunması sindirim sürecinde de rahatlamayı beraberinde getirir. Hıçkırığı engellemenin bir diğer yolu ise, özellikle hızlı yemek yeme sorunu olan kedilerde, öğünlerde tüketilen mama miktarını kısıtlamak ve yavaş mama tüketmelerini sağlamak üzere tasarlanan mama kaplarını kullanmaktır.
Çok fazla ve hızlı yemek yiyen kedilerde öğünlerin sıklaştırılması da mümkündür. Kedilerde hıçkırığa neden olan unsur tüy yumakları olduğunda veteriner hekimlerin önerileri doğrultusunda yutulan tüylerin doğal yollarla vücut dışına atılması amacıyla formüle edilen kedi maltlarını kullanmak gerekebilir.
2 yorum bulunmaktadır. “Kediler Neden Hıçkırır? Nasıl Geçer?”
30 Ocak 2024 saat 16:50
Emeğine yüreğine kalemine sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş başarılarının devamını diliyorum
7 Şubat 2024 saat 16:27
Emeğinize sağlık, güze bir paylaşım olmuş yine bilgilendirici. İyi çalışmalar