Kadınlara Uygulanan Pozitif Ayrımcılık

Kadınlara Uygulanan Pozitif Ayrımcılık
Kadınlara Uygulanan Pozitif Ayrımcılık
admin   19 Aralık 2023   151 Okunma

Dünyadaki şirket kurulları çoğunlukla erkek yöneticilerden oluşuyor, çok küçük bir oranı kadın. Son on yılda çeşitli yasama ve kendi kendini düzenleyici girişimler gerçekleştirilirken, kadın adayların erkek adaylara tercih edilmesi pozitif ayrımcılık şekillerinden sadece biridir.

Dünyada Pozitif Ayrımcılık

Doğrudan pozitif ayrımcılığa genellikle Avrupa Mahkemeleri tarafından yasadışı olarak bakılmaktadır. Örneğin, Avrupa Adalet Divanı’na (AKAD) getirilen iki önemli davanın sonucunda kadınları işe alma gereksinimini özellikle vurgulayan iş ilanlarına izin verilmez. Marshall, bir kararla kadın lehine pozitif ayrımcılığın Eşit Muamele Yasasını ihlal ettiğini tespit etti.

Pozitif Ayrımcılık Konusundaki Eleştiriler

Pozitif ayrımcılık konusundaki bu tür eleştirmenler, makyajlarına bakılmaksızın, esas itibariyle azınlık oldukları için birine istihdam sağlanmasının adil olmadığını ileri sürerler. Bu, aynı zamanda, pozitif ayrımcılık temelinde potansiyel nitelikli ve uygun olmayan adayların işe alınması anlamına geldiği için iş için de uygun değildir.

Pozitif ayrımcılığın kadının daha yüksek ücretlendirilmesine neden olabileceği ya da erkeklerin benzer pozisyonlar yürütmesine rağmen cinsiyetlerinden dolayı daha iyi bir ödeme paketi alamamasına neden olan tarihsel gelişme eleştirmenlerin diğer eleştirilerden biridir. 1957 yılında imzalanan Roma Antlaşmasının, 141. maddesi uyarınca, kadınların eşit iş için eşit ücret almaya hakları vardır. Fakat bu yasal düzenleme kadınların bu maddeden pozitif ayrımcılık olarak haksız yere yararlanmaları anlamına gelmemektedir.

Ancak, bir değişiklik yapılması göz önüne alındığında, her zaman kötü bir şey olarak algılanmamalıdır. Çeşitli şirket kurulları alanında yapılan bir dizi çalışma, farklı panoların daha iyi performans gösterdiğini ortaya koydu. Ayrıca Avrupa’da cinsiyete göre farklı kurullara sahip şirketler, yatırımcılara yılda yüzde yedi oranında daha fazla getiri sağladığı bilinmekte. Bazı araştırma şirketleri 2012’de altı yıllık bir araştırmanın sonucunda kadın temsilciliği olan şirketlerin, hisse senedi fiyat performansı bakımından kadın temsilciliği olmayanları geçtiğini yayınlamışlardır.

Yorumlar

2 yorum bulunmaktadır. “Kadınlara Uygulanan Pozitif Ayrımcılık

  1. Emeğine yüreğine kalemine sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş başarılarının devamını diliyorum

  2. Emeginize saglik guzel bir icerik. Basarilarinizin devamini diliyorum.

Cevap bırakın
Gerekli alanlar işaretlenmiştir. *

Sohbet Girişi

Takma bir nick alıp hızlıca sohbete bağlanın.

kullanıcı adı
şifreniz
* Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz.
KATEGORİLER
Önerilen Yazılar