Bir güvence karşılığında verilen ve gerçek şahıslar tarafından yararlanılan bir kredi çeşididir. Sahip olduğunuz herhangi bir emlak ya da konutu ipotek gösterip büyük tutarlardaki parasal ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.
– Bankalar ve finans kurumları ipotekli ferdi kredileri yalnızca gerçek şahıslar için kayda geçirilmiş olan tapu kaydı “konut” niteliğindeki bilinen konutlara özel olarak vermektedir. İş yeri, depo gibi kaydı bulunan ya da faydalanılan gayrimenkuller için verilmektedir, kişiye özel kredi verilmemektedir. Bu çeşit gayrimenkuller daha çok ticarete ilişkin nitelikteki krediler amacıyla ipotek mahiyetinde alınmaktadır.
– İpotekli ferdi kredilerine maksimum 48 ay vade tanınmaktadır. Ama yararlanma nedeni eğitim ya da ev tadilatı olması halinde legal olarak bu vade 120 aya kadar çıkabilmektedir.
– İpotek mahiyetinde verilecek güvence krediden yararlanacak kişinin namına olmalıdır. Anne, Baba, Eş, Çocuk olması halinde bile güvence reddedilmektedir.
– Kredi isteğiniz onaylanması durumunda ipotek mahiyetinde verilecek güvenceye bilirkişi gönderilir ve ederi tayin edilir. Tayin edilen ederin legal olarak %80’ine dek kredi verilse dahi bankalarda standart uygulama olarak %50’sine dek kredi ödenmektedir.
– Tapuda alım satım işlemleri olmadığı için tapu harcı için ödeme yapmazsınız. Verilecek olan güvence ipotek edileceği için ipotek gideri ve tapu işlem ücreti için ödeme gerçekleştirirsiniz.
– İpotekli kredilerde gerçekleştirilen giderler hemen hemen konut kredisiyle aynı miktardadır. İpotek gideri, Bilirkişi tarafından yapılan inceleme, sigortalar ve en çok yararlanılan kredinin ‰ 5’i oranında şube gideri kesilmektedir.
– Evinizi ipotek mahiyetinde vermeniz halinde yararlanılan kredinin %5’i olan Banka Sigorta Muameleleri Vergisi’nden ayrı tutulmuş olursunuz.
Eviniz var ama bir tane daha de almak istediğinizde konut kredilerindeki “gayrimenkulün ederin” %75’i limitine takıldınız. O halde satın almak istediğiniz konutun %75’i için konut kredisinden yararlanırken kalan %25’lik bölümü için evinizi ipotekleyerek, ipotekli kredi için müracaat edebilirsiniz.
Hakkında bir yorum “İpotekli Kredi Nedir?”
7 Şubat 2024 saat 16:56
Emeğinize sağlık, ipotek nedir ne anlama gelir çok güzel bir anlatım ifade ile paylaşılmış. Başarılar diliyorum