İnşaat mühendisliği, yapılması planlanan bir inşaatın proje aşamasından başlayarak gerekli tüm çalışmaları gerçekleştiren ve kontrol eden, çizilen projelerin gerekli standartlarda olup olmadığının tespitini yapan bir meslek grubudur.
İnşaat mühendisi olabilmek için öncelikle bu alanda eğitim veren bir lisans üniversitesini bitirmek gerekmektedir. Liseden mezun olduktan sonra, yapılacak olan üniversiteye giriş sınavında belirli bir puan başarısına ulaşmak gereklidir. Her üniversitenin inşaat mühendisliği bölümünün puanı birbirinden farklılık gösterse de iyi bir üniversitede bu bölümün eğitimini almak için ortalama olarak 400 taban puanının üzerinde bir başarı gösterilmesi aranmaktadır.
Bölüm İngilizce ve Türkçe olmak üzere iki dilde de okunabilmektedir, ancak meslek grubunun giderek yaygınlaştığı ve yabancı dil unsurunun da neredeyse her meslek grubunda aranan bir özellik olduğu hususu nazara alındığında bölümün İngilizce olarak tamamlanması kişiye değer katacaktır.
İnşaat mühendisliği eğitimi veren üniversite sayısı her geçen gün artmaktadır. Hem devlet üniversitelerinde hem de vakıf üniversitelerinde bu bölüm için lisans eğitimi verilmektedir. Ancak çoğu alanda olduğu gibi inşaat mühendisliği bölümünde de önemli olan nicelik değil niteliktir. Lisans eğitimi ne kadar nitelikli ve verimli olursa mezun olunduktan sonra iş bulma imkanı da o kadar fazla olacaktır.
Türkiye’de bulunan üniversiteler arasında inşaat mühendisliği bölümü için en yüksek puana sahip üniversite, 2017 yılı için 497 taban puan ile Boğaziçi Üniversitesi olup bölüm İngilizce eğitim vermektedir. Bu üniversiteyi sırasıyla İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi izlemektedir. Bu üniversitelerin de yüksek puanları İngilizce inşaat mühendisliği için geçerlidir.
Lisans eğitiminin tamamlanmasından sonra yüksek lisans alanında kariyer yapılması ve inşaat sektöründeki gelişmelerin yakından takip edilmesi, bu mesleğin en etkili şekilde icra edilmesi için kişiye oldukça avantaj sağlayacaktır.
Hakkında bir yorum “İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur?”
19 Ocak 2024 saat 10:10
Emeğine yüreğine kalemine sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş başarılarının devamını diliyorum