Günümüzde tartışması yaşanan en büyük sorunlardan bir tanesi ev sahibi ve kiracı hakları ile ilgilidir.
Özellikle yaşanan olumsuz örneklerin, basına yansıması ile beraber, devlet bu konuda çeşitli önlemler almaya özen göstermektedir.
Özellikle emlak için yapılan kira sözleşmesinin nitelikleri, göz önüne alındığında hem kiracının hem de ev sahibinin belli şartları yerine getirdikleri takdirde herhangi bir sorun yaşamaları mümkün görünmemektedir.
Ev sahibi ve kiracı arasında yapılan kira sözleşmesi, bir senet niteliği taşımaktadır. Eğer kiracı, kirasını düzenli bir şekilde ödüyorsa ev sahibi keyfi olarak onu kiralık daire içinden çıkaramaz.
Evden çıkarmak isterse en az bir ay önceden haber vermesi gerekmektedir. Bunu sağlamayan ev sahibi ile kiracı arasındaki kontrat otomatik olarak yenilenecektir.
Bunun yanında kiracı oturduğu kiralık daire ya da evin bir kısmını kiraya verebilmektedir. Ancak bunu yaparken kesinlikle ev sahibine danışarak, beraber karar vermeleri gerekmektedir.
Kiracı evde bulunan kusuru, ev sahibine söylemeli ve bu kusurun giderilmesini istemelidir.
Eğer bu kusuru ev sahibi gidermez ise kiracı kusuru yaptırarak, bunun bedelini kiradan düşme hakkına sahip olacaktır.
Kiracı sözleşmeden geçen depozito hakkını evi teslim aldığı gibi teslim ederek, geri alabilir.
Ancak ev sahibi kiracının evde oluşturduğu zararı tespit ederse depozitoya el koyma ya da o zararın yapılmasını depozitodan karşılamaya yetkili olmaktadır.
Eğer kiracının oturduğu ev kentsel dönüşüm kapsamına girmiş, kiracı evden çıkmak zorunda kalmışsa kiracı, devletten iki aylık kirayı talep etme hakkına sahip olmaktadır.
Tüm bu haklar hem kiracı hakları hem de ev sahibinin haklarını korumaktadır.
Emlak fiyatlarında yaşanan olumsuzluklar, kiracıları zor durumda bırakan bir diğer gelişme olmuştur.
Hakkında bir yorum “Ev Sahibine Karşı Kiracı Hakları Nelerdir?”
17 Mart 2024 saat 19:43
Emeğine yüreğine kalemine sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş başarılarının devamını diliyorum