İnsanların birtakım gereksinimlerini karşılamak nedeniyle ham maddeleri yapılmış eşya durumuna getiren işlerin tamamına “endüstri” denir. Devamlı veya belirli zamanlarda makine ve çeşitli araçlar kullanılarak bir madde ve gücün biçimini ya da niteliğini değiştirerek toplu üretimde bulunan faaliyet alanıdır. Petrol, gaz, kömür ve su gibi doğal zenginlikler imalatta gerekli enerjiyi sağlamak için kullanılır. Bu doğal kaynaklar yeryüzünün her bölgesinde eşit olarak bulunmadığı için farklı bölgelerde çeşitli endüstri alanları gelişmiştir. Enerji, hammaddelerin işlenmesi bakımından gereklidir.
İmalat endüstrisinde iki temel alan bulunmaktadır; özel alan ve endüstriye alan. Bu iki alan arasında benzerlikler vardır fakat her birinin kendisine has özellikleri ve süreçleri vardır. Özel üretimde ürünler siparişe göre özel olarak tasarlanır. Tasarım oluşana kadar üretim süreci boyunca birçok tahmini ve varsayımı içinde barındırır. Özel üretimde çeviklik ve esneklik oldukça önemlidir. Endüstriyel üretimde de ürünler siparişe göre hazırlanır fakat müşteriler siparişin belirli özelliklerini değiştirebilse de önceden tasarlanan ürünlerden seçmek durumundadırlar.
Endüstriyel üretimde üreticiler operasyonel verimliliği ararken özel üretimde üreticiler çevikliği ve ürünlerde esnekliği ilk sırada tutarlar. Özel imalatta her proje farklıdır ve esneklik vardır. Endüstriyel üretimde ise tekrarlama ve süreç boyunca öngörülebilirlik sahiptir. Yöneticiler sonuçları değiştirebilir ve ölçebilirler. Bu ölçme süreçlerin iyileşmesi bakımından önemlidir.
2 yorum bulunmaktadır. “Endüstriyel Üretim Ne Demek?”
6 Ocak 2024 saat 17:36
Emeğine yüreğine kalemine sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş başarılarının devamını diliyorum
9 Ocak 2024 saat 08:20
Endustriyel ve Özel uretim arasinda ki farki cok guzel bir sekil de ozetlemissiniz. Emeginize saglik gayet bilgilendirici bir icerik.