Empati sözcüğü köken olarak Yunancadan türetilmiş bir sözcük olup kökeninde ki “en” iç, ve “pat-hoş” da duygu anlamına gelmiş. Sözcük 20. Yüzyılın başlarında türetilmiş olup diğer dillerde karşılığını bulmuştur.
Anlam olarak başka bir bilincin yerine kendisini koyan bireyin o bilinci anlama, kavrama, istek ve düşüncelerinin yanı sıra duygularını anlama becerisi ve ya yetkinliği olarak tanımlanabilir.
Türkçe diline duygudaşlık ve özdeşleyim olarak geçmiştir. Duygudaşlık, bir kişinin kendisini başkasının yerine koyması o kişinin duygu ve düşüncelerini anlama sürecidir.
Başkasının duygularını anlama ve o süreçte duygularına karşılık yakın duygular hissedebilme becerisidir.
Duygusal duygudaşlık, başka bireylerin acılarına yanıt olarak bireyde duyulan şefkat ve sempati gibi duygudaşlık, endişe ve aynı zamanda bu acılara cevap olarak bireyin egolu yani ben merkezli rahatsızlık hissi gibi kişisel sıkıntılar yaratması eylemidir.
Bireyin karşısında ki diğer bireylerin bakış açsını ya da ruhsal durumunu anlama becerisi ve yetkinliğidir. Başka bireylerin psikolojik bakış açılarını kendiliğinden fark etme ve benimseme eğilimi perspektif almadır.
Zihinsel terapide ki fantezi de psikolojik bakış açılarının kurgusal karakterle tanımlama eğilimi olarak belirtilebilir.
Bu bilgiler ışığında kişisel gelişim uzmanları duygudaşlık, için şunları söyleyebilirler.
Duygudaşlık, bireyin insanları anlamayı ve kendisini anlatmayı olanaklı kılar. Duygudaşlık yokluğunda da bireyde şu rahatsızlıkların baş göstermesi kaçınılmazdır.
Empati Yapma Nedir
Benlik değeri aşırı abartılmış kişilik bozuklukları, sınırda kişilik bozukluğu, başkalarıyla yakın ilişki kurmaktan çekinen kişilik bozukluğu, duyarsızlaşma, kişiselleştirme ve psikopatlık gibi rahatsızlıklar kaçınılmaz olacaktır.
Hakkında bir yorum “Empati Yapma Nedir?”
7 Şubat 2024 saat 16:57
Merhabalar emeğinize sağlık. Empati yapmak bazen işe yarıyor başarılar diliyorum. bana göre anlık hisle oluşan bir durum empati