Eğitim danışmanı, kurs, özel okul, temel lise gibi özel eğitim kurumlarında çalışan halkla ilişkiler personelidir. Veli ve öğrencilere kurumun tanıtılması ve kuruma öğrenci kazandırılmasını sağlar.
1990 yılından sonra ülkemizde kurslar, özel okullar ve dershaneler sınav sistemine yönelik hizmet vermeye başlamıştır. Hızla büyüyen özel öğretim sektöründe düzensizlik baş göstermeye başlamıştı. 2000’li yıllara gelindiğinde özel öğretim kurumları daha sistemli çalışmaya yöneldiler.
2000’li yıllarda; özel öğretim sektöründeki kurum sayısının artmasıyla güçlü bir rekabet ortamı oluştu. Kurumlar da velilere doğru ve etkin bir şekilde hitap etmek için başarılarını ve çalışmalarını anlatma ve tanıtma ihtiyacı duydu. Bu sebeplerden ötürü kurumların, velileri profesyonel bir şekilde bilgilendiren, kurumun amaç ve vizyonu hakkında bilgi veren, eğitim programlarını açıklayan eğitimli bir personele ihtiyacı vardı.
Eğitim danışmanlığı işi Talim Terbiye onaylı açılan kurslarla resmiyet kazandı. Meslek ile ilgili yazılan kitaplar ve açılan kurslar mesleğin yaygınlaşmasını sağladı. Eğitim danışmanı yetiştiren üniversite programları bulunmamaktadır. Özel teknikler, beceri ve planlama gerektiren bu mesleği yapmak isteyen kişiler ‘’Eğitim Danışmanlığı’’ kurslarına gidebilir.
Kurumların rekabet politikaları ve piyasa şartları dolayısıyla, kurumlar gelen kayıt taleplerinin çok olmasını isterler. Eğitim danışmanı, vizyonu, diksiyonu ve duruşuyla güven veren biri olmalıdır. Özellikle iyi bir eğitim almış olması ve alanında yeterli ölçüde bilgiye sahipse velileri olumlu yönde etkileyecektir. İyi bir eğitim danışmanı, velinin ve öğrencinin ihtiyaçlarını belirleyerek gerekli bildirimleri yapar.
– İyi bir eğitim danışmanlığının aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekir.
– Ailenin ihtiyaç ve hassas olduğunu konuları belirleyebilmeli.
– Çalışacağı kurumun hitap ettiği çocukların yaş ve gelişim süreçlerini bilmeli.
– Eğitimin gelişen ve değişim bir süreç olduğunun bilincinde olup çağa ayak uydurabilmeli.
– Öğrencinin beceri ve ilgisi doğrultusunda kariyer planlaması ve hedef belirleyebilmeli.
– Sınav stresi, sınav kaygısı veya başarı kaygısı gibi psikolojik sorunlarla başa çıkma teknikleri bilmeli.
– Akran çatışması, ebeveyn-ergen çatışması gibi konularda çözme becerisine sahip olmalı.
– Dikkat dağınıklığı, konsantrasyon tekniklerini bilmeli.
– Planlı ve programlı çalışma için gerekli yönlendirmeleri yapabilmeli.
– Öğrencinin kendini tanıyıp keşfetmesinde yardımcı olmalı ve doğru yönlendirmeleri yapabilmeli.
– Öğrencilerin yaşam becerilerini geliştirebilme donanımına sahip olmalı.
– Velilerin istek, şikayet veya kaygıları konusunda çözüm becerisine sahip olmalı.
Eğitim danışmanları, özel eğitim kurumlarında, koçluk merkezlerinde, etüt hizmeti veren kurumlarda ve halk eğitim merkezlerinde çalışabilirler.
Hakkında bir yorum “Eğitim Danışmanlığı Nasıl Yapılır?”
17 Ocak 2024 saat 19:48
Emeğine yüreğine kalemine sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş başarılarının devamını diliyorum