İletişim kurarken en zoru, çocuklarla iletişim kurmaktır. Çünkü onların duygu ve düşüncelerine göre davranmak oldukça zordur. Bu nedenle çocuk yetiştirirken bu zorluğu göze almalı ve bu konuda baha çok bilinçlenmelisiniz.
Çocuklarınızla iletişim kurarken doğru zannettiğiniz ama aslında yanlış olan birçok hatalarınız olabilir. Bunun için çocuğunuzla iletişim kurarken onun yaşını göz önünde almak etkili iletişimi sağlayan faktörlerin başında geliyor.
Bu yöntem onların sosyal, bilişsel ve duygusal gelişimi için de oldukça önemli. Onların sorunlarını, sevinçlerini, duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışmalısınız. Siz çocuğunuzla iyi bir iletişim kurarsanız çocuğunuz da ileride daha sağlıklı bir birey haline gelir.
Çocuklarınızla iletişim kurma aşamasında sabırlı olmanız hem sizin için hem de onlar için oldukça önemlidir. Çocuğunuz sizin isteklerinizi hemen yerine getirmeyecektir. Böyle durumlarda hemen bağırıp çağırmak yerine sakin olun. Sizi kızgın görmek çocuğunuzu da kaygılandırır. Böyle durumlarda yumuşak bir dille çocuğunuzun neden bu işi yapması gerektiğini açıklayın.
Örneğin “Ödevini yapmalısın, çünkü bu ödevini yaparsan sınavlarından iyi bir not alırsın. Senin iyi bir not aldığını görmek beni çok mutlu eder.” gibi cümleler tercih edebilirsiniz. Eğer öfkeli olan o ise siz yine sakinliğinizi korumalısınız. Sizi sakin görmek, öfkesine karşılık bulamadığı için onu da sakinleştirecektir.
Çocuğunuz ile göz kontağı kurun ve onun anlattıklarını sonuna kadar dinleyin. Yaşı itibariyle cümleleri toparlayamayabilir, yavaş konuşabilir. Böyle olduğunu ona belli etmeyin ve onunla alay etmeyin.
Onun için böylesine önemli bir konuyu sizinle paylaşmayı tercih ettiği için sevinin. Eğer onunla göz teması kurarak onu dinlemezseniz çocuğunuzun kendine güveni sarsılacaktır. Göz teması kurmak için aynı hizaya gelin, mümkünse aynı boya gelmek için oturarak sohbet edin.
Eğer çocuğunuz 11 yaşından küçükse “Bugün okulda ne yaptın?” sorusu yerine çocuklarınıza çok daha spesifik sorular sorun “Bugün okulda üzüldüğün bir şey oldu mu?” sorusu çocuğunuz için daha cevaplanabilir bir soru olacaktır.
Çünkü sizin genel sorularınıza çocuğunuz nasıl cevap vereceğini bilemiyor. 11-12 yaşından küçük çocuklarda soyut düşünme evresi henüz oluşmadığından sorularınızı ona göre seçmelisiniz.
Çocuğunuz üstesinden tek başına gelemediği bir problemi varsa, onu hemen çözmek yerine çocuğunuza önce bunun yöntemini gösterin. Eğer çocuğunuz hala problemini çözemiyorsa siz o zaman devreye girin.
Bunu yaparken onu aşağılamayın ve hakaret etmeyin.
Anne ve baba olarak her gün onunla vakit geçirin. Bir çocuk için anne ve baba ile iletişim kurmak oldukça önemlidir. Eğer ona bir söz verdiyseniz, koşullarınızı zorlasa da bunu yerine getirin ya da yapamayacağınız bir istekse hiç söz vermeyin.
Verilen sözden dönülmek çocuğunuzu hayal kırıklığına uğratır. Akşamları belli bir saatte ailecek genel kültür aktiviteleri yapabilirsiniz. En önemlisi de çocuğunuza onu sevdiğinizi sık sık dile getirin.
3 yorum bulunmaktadır. “Çocuklarla İletişim Nasıl Kurulmalı?”
4 Şubat 2024 saat 19:01
Emeğine yüreğine kalemine sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş başarılarının devamını diliyorum
7 Şubat 2024 saat 16:51
Merhabalar emeğinize sağlık çok güzel bir paylaşım gerçekten. Beğenerek yazılarınızı okuyorum.
9 Şubat 2024 saat 10:12
Emeğine kalemine sağlık güzel bir paylaşım olmuş .