Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ülkenin muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak amacıyla eğitim, kültür, sanayi ve ekonomi gibi alanlarda pek çok inkılaplar gerçekleştirdi.
Endüstri alanında da diğer tüm alanlarda olduğu gibi köklü yenilikler gerçekleştirdi. Sanayileşme adına nispeten diğer alanlardan daha çok emek sarf etmek zorunda kaldı çünkü bitmiş tükenmiş bir imparatorluktan sanayi adına hiçbir çabaya girişilmemiş, ekonomisi yerle bir olmuş, çağın yeniliklerinden geri kalmış bir devletin enkazlarından yeni bir ülke kurup ve tüm bu enkazı temizleyip sıfırdan endüstriyi, sanayiyi kurmak dönemin imkansızlıkları içerisinde oldukça zordu.
Atatürk’ün önderliğinde devlet ilk iş olarak ülkedeki yabancıların elinde bulunan fabrikaları satın aldı ve sermayesi olmayan yerli girişimcilere iş kurabilmelerini sağlayacak sermayeyi temin etmelerine yarayacak İş Bankası’nı kurdu.
Endüstriyi canlandırmak, kalkındırmak için atılan bir diğer önemli adım ise “Teşvik-i Sanayi Kanunu” dur. Bu kanunla birlikte yerli girişimciler fabrikalar kurma, iş yerleri açma gibi alanlarda devlet tarafından teşvik edilmişlerdir. Türkiye’nin pek çok yerinde “Türkiye şeker fabrikaları, Sanayi ve Maadin Fabrikası, Şakir Zümre Fabrikası, Ankara Çimento Fabrikası” gibi fabrikalar kurulmuş ve yabancıların ellerindeki iş yerleri satın alınarak ya da sıfırdan kurularak yerli girişimcilere destek verilmiştir.
Böylece hem bağımsız bir ekonomi yaratmak amaçlanmış hem de her alanda çok geri kalmış bir sanayiyi batılı ülkelerle kafa kafaya gidecek bir sanayiye dönüştürme amaçlanmıştır. Çünkü Mustafa Kemal’in dediği gibi, Her fabrika bir kaledir.
2 yorum bulunmaktadır. “Atatürk’ün Sanayileşme Yolunda Açtığı Kurumlar”
20 Aralık 2023 saat 10:41
Emeğine yüreğine kalemine sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş başarılarının devamını diliyorum
22 Aralık 2023 saat 07:05
Emeginize saglik guzel bir icerik pahlasimi olmus. Basarilarinizin devamini diliyorum