Gök cisimlerinin uzaydaki hareketlerini, birbirlerine göre konumlarını ve durumlarını, fiziki ve kimyevi içeriklerini, kökenlerini, oluşumlarını açıklayan bilim dalına astronomi denir. Latince yıldız anlamına gelen “astron” ve kanun, kural anlamına gelen “nomos” kelimesinin birleşiminden “Yıldız Kanunları” tamlaması oluşur. Gökbilim ya da felekiyat da denir.
İnsanlar ilk çağlardan beri gökyüzünü gözleyerek düşünme imkanı bulmuşlar ve farklı sorular sormuşlardır. Bu sorulara cevap arayan insanların günümüzdeki gibi birer bilim insanı olabilmeleri mümkün değildir. Çünkü onlar tanımlayamadığı birkaç gezegen ve milyonlarca yıldızı sadece görüyor, yakından inceleme imkanı bulamıyorlardı.
Günümüzde ilk astronomi faaliyetlerinin Yunanların veya Babillerin devrinde başladığı astronomi tahmin ediliyor. Milattan önce 1300’lü yıllarda Babillerin bazı takımyıldızları tanımladıkları ve düzenli astronomik olayları takip eden bir takvim sistemi oluşturdukları söyleniyor. Eski Yunan düşünürleri ise dünya ve yeryüzü merkezli bir evren modelini benimsemişler.
Milattan önce 6.asırda ise Pisagor yaşadığı yeryüzünün küre olduğunu ve belli bir düzen içinde hareket eden birçok cisim olduğunu ileri sürdü. Daha sonra gelen düşünürlerden bazıları yıldızların bir lamba gibi gökyüzünde asılı durduğunu, bazıları ise günmerkezli bir evren modeli olduğunu iddia ettiler. Ama bunu kanıtlayacak yeterli delilleri yoktu. Birçok Mezopotamya uygarlığı ise Güneş Sistemi’ni ve yörüngeleri, uyduları, gezegenlerin güneş etrafında dönüş sürelerini keşfetmişlerdi.
Orta çağın sonlarına doğru Galileo Galilei tarafından icat edilen teleskop astronominin gelişmesine büyük katkı sağladı. Daha sonraki dönemlerde her bilim insanı bu bilime yeni şeyler ekledi ve astronomi, bugün ki modern halini aldı.
Günümüzde dünya üzerinde astronomi araştırmaları yapan binlerce kurum bulunuyor. Bu kurumlar milyonlarca ışık yılı uzaklıktaki galaksilerin varlığından söz edebiliyor, Dünya haricinde muhtemel yaşam alanlarını arıyor, olası felaketlerden haber veriyor ve uzayı tüm detaylarıyla inceleyebiliyor.
2 yorum bulunmaktadır. “Astronomi Nedir?”
13 Ocak 2024 saat 14:08
Emeğine yüreğine kalemine sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş başarılarının devamını diliyorum
7 Şubat 2024 saat 16:26
Emeğinize sağlık, güzel bir paylaşım olmuş. Başarılarınızın devamını diliyorum