Seyahat etmeyi çoğu insan sever ancak bazı insanlar için bu bir kabus olabilir. Nedenine gelince sık sık seyahat eden ya da tatile çıktığınızda araç tutması sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle çocuklarda bu durum daha fazla yaşanmaktadır.
Büyüklerde de yaşanan bu sorun bütün yolculuğunuzu altüst etmeye yetebilir. Taşıt tutması rahatsızlığı sadece uçak ya da gemi gibi araçlarda gerçekleşmez.
Herhangi bir bilgisayar oyunu oynarken mikroskopla inceleme yaparken bile bu hissi duyabilirsiniz ve vücudunuz benzer algılayış gösterebilir.
Çocuklara bu durumda anlayışla yaklaşmak gereklidir. İleride bu sorunu atlatmaları için yolculuklarda hava almasını sağlayarak ufak molalar verebilirsiniz.
Çok ileri durumlar olursa mutlaka uzman bir doktordan yardım alarak bu problemi çözümleyebilirsiniz.
Taşıt Tutması Sorunu
Araba dışında uçak, gemi ya da tren gibi yolculuklarda bulantı ve baş dönmesi şikayetleri ile karşılaşabilirsiniz. En fazla duyarlı gruplar arasında kadınlar, yaşlılar ve 5 ila 12 yaş çocuklar da bu durum sık yaşanmaktadır.
Araç Tutmasının Belirtileri
Genellikle terleme ile başlayan durum baş dönmesi bulantı baş ağrısı ve kusma ile ortaya çıkmaktadır. Taşıt tutmasında iç kulak dengeyi sağladığı için gözler vücudun hareketleri algılayıp beyne farklı mesajlar göndererek taşıt tutması durumunun ortaya çıkmasına neden olur. Kulağınızdan dalganın sesini duyarsınız ancak gözlerinizle denizinin hareketini algılamayabilirsiniz.
Taşıt Tutması Nasıl Önlenir?
Araç tutmasına karşı yolculuklarda bazı önlemler almanız bu durumdan sizi biraz uzak tutmayı sağlayabilir. Çok sallanan yerde durmak yerine sabit bir yerde oturmaya çalışın.
Uçakla yolculuk yapıyorsanız kanat tarafına yakın yerde oturun.
Kafanızı fazla sallamadan destek vererek oturmaya çalışın. Yolculukta gözlerinizi hareket ettirecek kitap okumak gibi davranışlardan kaçının. Yolculukta aşırı yemekle midenizi doldurmayın ve hafif beslenin. Yanınıza midenizi bastıracak tuzlu krakerler alarak araç tutması durumundan uzak kalabilirsiniz.
Hakkında bir yorum “Araba Tutması Nasıl Önlenir?”
17 Mart 2024 saat 19:41
Emeğine yüreğine kalemine sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş başarılarının devamını diliyorum